5x 'shoe hacks'

Schoenen maken je outfit helemaal af, wat ervoor zorgt dat je niks anders kan doen dan van ze houden! Echter kunnen je schoenen soms wat vervelende kenmerken vertonen, die niet voordelig zijn voor de relatie met je schoenen. Zo kunnen je schoenen na veelvuldig gebruik gaan ruiken. Of ook erg naar; een piepend geluid tijdens het lopen. En wat te doen bij gladde zolen? Om weer helemaal verliefd te worden op je schoenen geven we je een aantal hacks om de verstandhouding met je schoenen te verbeteren. A la VT-wonen zeg maar.

We vertellen je over:

  1. Nare geurtjes
  2. Piepende schoenen
  3. Gladde zolen
  4. Model behouden
  5. Pasvorm

Nare geurtjes

Je schoenen krijgen veel te verduren… Je hebt ze heel de dag aan en door weer en wind brengen ze je overal naartoe. Dit kan op meerdere manieren nare geurtjes tot gevolg hebben, maar wat kun je het beste er tegen doen? Een goede start is het halve werk. Je kunt namelijk een voetendeo of voetenspray gebruiken, deze geven een fijne geur aan je voeten en voorkomen transpireren. Zo blijven je schoenen langer fris. Ook is het belangrijk om je schoenen af te wisselen, zodat zij het vocht wat door de dag in je schoenen komt te verwerken. Het verwijderen van het voetbed versneld dit proces. Aan te raden is om elke twee dagen te veranderen van schoenen. Zijn je voeten nat geworden? Ook water kan nare geurtjes tot gevolg hebben wanneer je ze niet op de juiste manier opdroogt. Oude kranten of een houten schoenspanner zijn goede manieren om je schoenen te drogen na een fikse Hollandse regenbui. Plaats je schoenen in iedere geval nooit in de buurt van een warmtebron als een kachel. Dit kan het materiaal, met name leer, uitdrogen wat het risico van scheuren en breken vergroot.


Piepende schoenen

Bij iedere stap die je zet een piepend geluid? Heel vervelend en een beetje gênant. Dit kan verschillende oorzaken hebben en sommige zijn zelf op te lossen. Merk je dat het voetbed wrijving heeft met de binnenkant van de schoen dan kun je een beetje talkpoeder onder het voetbed strooien. Dit voorkomt de wrijving en het piepende geluid. Zit de inlegzool niet los? Strooi het dan langs de randjes van de inlegzool. Een andere oorzaak kan zijn dat het materiaal om de vetergaatjes van leer is evenals de tong. Wanneer je je schoenen dan stevig strikt kan hier ook wrijving ontstaan, omdat het materiaal door juist die wrijving glad wordt en dan tegen elkaar wrijft. Talkpoeder is in dit geval niet de ideale oplossing, met wit poeder op je schoenen wordt het een beetje lastig op het vliegveld. In dit geval kun je met beleid…..heel veel beleid het materiaal aan de binnenkant van je schoen om de vetergaatjes hééééél licht opschuren met een schuurpapiertje met fijne korrel. Doordat het materiaal wat ruwer is geworden zal dit minder frictie veroorzaken op de gladde tong. Dit is niet aan te raden met imitatieleer.

Een derde optie, deze is helaas niet zelf op te lossen, kan een breuk in de cambreur betekenen. De cambreur is een versteviging in de schoen die loopt van de hiel tot de bal van de voet, waar de voet buigt tijdens het lopen. Wanneer deze breekt is dit niet te herstellen. Of dit het geval is bij jouw piepers kun je na laten kijken bij de lokale schoenmaker.


Gladde zolen

We hebben allemaal wel een paar schoenen in de kast staan, waarop het lijkt alsof je over de straten glibbert; ontzettend glad! Maar hoe voorkom je nou dat je je al schaatsend over de straat moet begeven.

  • Optie 1: Schuur de onderkant van je zool op met een stukje schuurpapier met fijne korrel. Dit zorgt voor meer grip.
  • Optie 2: Wil je echt een grovere grip dan kun je met een lijmpistool te werk gaan. Een aantal horizontale lijntjes lijm geven de zool ook meer grip. Zorg er hierbij voor dat de lijm niet te dik is of te ongelijk is. Dit loopt namelijk niet comfortabel meer.
  • Optie 3: Je kunt dit probleem ook op laten lossen bij de schoenmaker door een gripvaste laag onder de zool te laten bevestigen. Dit zal niet bij alle schoenen een mogelijkheid zijn, maar voor advies kun je ook terecht bij de beste man...of vrouw. Dit zal een investering zijn, maar wel één wat ongelukken kan voorkomen.

Model Behouden

Wanneer je leren schoenen vaker hebt gedragen, wordt het leer losser en zachter. Het model kan wat gaan inzakken, waardoor het leer minder mooi wordt. Om dit te voorkomen kun je aan het einde van de dag de schoenen opbergen met een paar houten schoenspanners erin. Vooral cederhout is erg bevorderend voor het model en materiaal van je schoenen. Cederhouten schoenspanners zijn namelijk ongelakt, waardoor zij vocht goed uit de schoen kunnen opnemen. Zo blijft je schoen van binnen en van buiten langer mooi. Daarnaast is cederhout heel aromatisch en maskeert het eventuele zweetgeurtjes. Wanneer je een schoenspanner in je schoenen zet, duw deze dan goed door tot in de neus. Zo zet hij de schoen weer in model en kun jij langer genieten van je leren schoenen. Let op bij het kopen van een paar schoenspanners, in veel gevallen worden deze in dubbele maten verkocht 38/39, 40/41. Neem de juiste maat, anders kan het juist een tegengesteld effect hebben dan waar je ze voor wilt gebruiken, namelijk het model van de schoen behouden.

Pasvorm

Wanneer je schoenen wat ouder zijn en al helemaal uitgelopen, kunnen de schoenen wijder worden en gaan slippen. Deze wrijving kan voor blaren zorgen; pijnlijk! Om de schoen weer goed te laten zitten kun je dit met verschillende tools oplossen. Bij pumps of schoenen met een hak kun je een halve inlegzool gebruiken. Deze leg je voor in de schoen en zorgt ervoor dat je iets naar achteren gedrukt wordt. Zo zit je voet weer tegen de hielkap aan en slip je niet meer. Een andere oplossing is een hielgrip in de achterkant te plakken en het te veel aan ruimte op te vullen. Bij dichte schoenen is het in veel gevallen op te lossen met een hele inlegzool over de lengte van de voet. Dit maakt de pasvorm weer wat nauwer waardoor jouw favoriete schoenen weer goed om je voeten zitten. Want van naast je schoenen lopen houdt niemand! Nelson heeft verschillende zooltjes in de collectie met ieder zijn voordelen. Zo is leer goed ademend en kunnen de katoenen zooltjes voorzichtig met de hand gewassen worden.

We hopen dat je met deze tips weer verliefd bent geworden op je schoenen! Mocht je nou nooit genoeg schoenen hebben en toch wel zin hebben gekregen in een nieuw paar. Dan kun je natuurlijk een kijkje nemen bij onze nieuwe collecties of je nu opzoek bent naar een paar leuke sneakers en pumps.