Birkenstocks, wie kent ze niet? Ze zijn er in allerlei kleuren en modellen en lopen ontzettend comfortabel, maar is dit nu een echt mode-item. Jazeker!
Gizeh, Arizona, Ramses, Boston. Namen die de Birkenstock-fan zeker zal kennen. Door de jaren heen is het aanbod van Birkenstock gegroeid en in een modern jasje gestoken en dat is niet onopgemerkt gebleven. In dit blog nemen we je mee door de geschiedenis en in de toekomst, namelijk jouw aankoop van een paar hippe Birkenstocks.
- Birkenstock sinds 1774
- Het Birkenstock-voetbed
- Hoe valt Birkenstock?
- Birkenstock als mode-item
- Hoe stijl ik mijn Birkenstock?
Birkenstock sinds 1774
Voor de Industriële Revolutie hadden veel mensen slechts één paar schoenen voor hun hele leven. Dit kunnen wij ons niet meer indenken, maar schoenen waren in die tijd ontzettend kostbaar en niet iedereen had het geld om vaak nieuwe schoenen te kopen. Dit was vooral het geval bij de landbouwarbeiders. Zwaar werk, voor weinig loon. Het laten maken en verstellen van de schoen was goedkoper dan een nieuw paar kopen. Deze periode is dan ook het begin van een lange Birkenstock dynastie. Johannes Birkenstock, de grondlegger van het merk, werd al in 1774 genoemd in een kerkelijke tekst in de Langen-Bergheim, een klein stadje in de deelstaat Hessen. Hier wordt hij genoemd als lid van het schoenmakers gilde. Vaak gingen beroepen van vader op zoon over waardoor 100 jaar later zijn achter-achter-kleinzoon de kennis van generaties voor hem toepast op het eerste kenmerkende Birkenstock-Fussbett. In dit jaar worden ook de twee eerste winkels geopend in Frankfurt.
Het Birkenstock-voetbed
Birkenstock begon dus niet als mode-item, maar als duurzaam en stevig product wat jarenlang mee moest kunnen gaan. De doorslaggevende factor voor de aanschaf van een paar Birkenstocks schoenen en sandalen was vooral het voetbed. De eerste versie van het voetbed zoals wij die nu kennen is rond 1900 voor het eerst in productie gegaan en is het eindproduct van generaties van vakmanschap en ervaring. Aanvankelijk werden zij als losse inlegzolen verkocht om de voetgezondheid te verbeteren. Het voetbed waar wij op de dag van vandaag van kunnen genieten wordt in de jaren ’30 ontwikkeld. Dit voetbed is opgebouwd uit maar liefst 5 lagen! Met ieder zijn taak en voordelen. Van boven naar beneden is het voetbed opgebouwd uit:
- Suède: Deze zachte leersoort voelt comfortabel en houdt de voet met de goede vocht- en warmte regulatie droog en fris.
- Jute: Een textielsoort op basis van plantaardig materiaal. Dit helpt bij de vochtregulatie en flexibiliteit van het voetbed. Recentelijk heeft Birkenstock hier een memoryfoam variant aan toegevoegd voor betere demping; de Soft-lijn.
- Kurk: Dit schokabsorberende materiaal wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Door de afzonderlijke deeltjes verspreid deze laag de druk tijdens het lopen, waardoor jij de hele dag comfortabel op je slippers loopt. Daarnaast isoleert kurk warmte, vocht en koelte en is het materiaal bevorderend voor het voetklimaat.
- Jute&Latex: Deze combinatie stabiliseert en beschermd het kurk.
- EVA: EVA-schuimmix is een synthetisch materiaal en wordt gebruikt voor de loopzool. Het materiaal heeft een goede dempende werking en is veerkrachtig en stevig.
Niet alleen de opbouw van het voetbed biedt zijn voordelen ook de vormgeving ervan komt voort uit studies en onderzoeken. Het voetbed is gebaseerd op een voetafdruk in het zand waar ook de slogan van Birkenstock vandaan komt: “Naturgewolltes gehen” (Lopen zoals de natuur bedoelt heeft). Elke bolling in het voetbed heeft zijn functie en ondersteunt de voet. De diepe hielkuip stabiliseert de voet en ondersteunt het natuurlijk weefsel. De hielsteun spant de kuitspieren en corrigeert het looppatroon en coördinatie. De dwarswelvingsteun loopt over het midden van de voet en ondersteunt de middenvoetsbeentjes en biedt zo een goede drukverdeling. De teengrijper, de verhoging voor de tenen, zorgt ervoor dat de tenen gespreid blijven in hun natuurlijke stand. Dit voetbed wordt in 1963 gebruikt voor de eerste echte Birkenstock sandaal.
Hoe valt Birkenstock?
De slippers en sandalen zijn verdeeld in twee breedtematen, smal en normaal. Omdat de normale variant vrij breed valt, wordt deze in de volksmond ook wel breed genoemd. Dit kan enige verwarring met zich meebrengen, want hoe zie je nu welke breedtemaat de sandaal heeft? Dit kun je zien op het voetbed. Op elk paar Birkenstock staat namelijk een voetafdrukje geprint, soms is deze open en soms is die ingekleurd. Het open voetje geeft aan dat je een breed/normaal model hebt en een gesloten voetje is een smalle variant. Qua maat valt Birkenstock aan de grote kant. Heb je dus een halve maat, dan kun je het beste gaan voor de kleinere maat.
Birkenstock als mode-item
Door het ergonomische voetbed werden Birkenstocks zolen en sandalen lange tijd vooral gedragen door zorgpersoneel en andere beroepen waar lang staan de norm was, zoals fabrieksmedewerkers en horeca-personeel. De eerste boost in de fashion industry krijgt Birkenstock in de jaren ’90 wanneer de Birkenstock sandalen ineens gefeatured worden in high fashion fotoshoots. Hoewel de designs van Birkenstocks nooit de mainstream modebeelden volgden en zich uitsluitend focuste op comfort en pasvorm waren zij nu ineens een echt mode-item geworden dankzij onder andere Kate Moss. En dit smaakte naar meer! De daarop volgende jaren sluit Birkenstock meerdere samenwerkingen met mode iconen om zijn invloed in de modewereld te versterken. Een tweede Birkenstock-golf is er rond 2012, wanneer de inmiddels beroemde sandalen gespot worden op de catwalk bij een Céline modeshow. Deze golf bleek een tsunami te zijn die we nog steeds niet voorbij zijn. Birkenstock vernieuwd zijn collecties en komt elk seizoen met een nieuwe toevoeging of uitvoering en is het bewijs dat je een oude hond zeker nog wel nieuwe kunstjes kunt leren. Ook bij de heren kun je dit seizoen niet om de Birkenstocks heen, de tweebandslipper Arizona is helemaal hot en kun je niet weg laten uit je schoenencollectie.
Hoe stijl ik mijn Birkenstocks?
Hebben we je inmiddels kunnen overtuigen om een paar Birkenstocks aan te schaffen, maar weet je niet helemaal hoe je ze moet vertalen naar een modieuze look? Dan helpen we je hier ook graag verder mee. Birkenstocks zijn ontworpen om er lang op te kunnen lopen, zonder last te krijgen van je voeten. Dit maakt de sandaal ook ideaal voor festivals of wandelvakanties in exotische oorden. Een hot item binnen de Birkenstock collectie is toch wel de clog, oftewel het Boston-model. Deze dichte sandaal is vorig jaar nieuw in de collectie gekomen en is nu een echt fan favourite. Trek een casual korte broek aan of je luchtige maxi-jurk en je Birkenstocks komen helemaal tot zijn recht. Ook bij een capri-broek die dit seizoen weer een comeback maakt, kun je bijvoorbeeld de opvallende Big Buckles stijlen. Zo kun je iedereen laten zien dat Birkenstock niet alleen een comfortschoen is, maar ook een echt mode-item die zijn plek als oude rot in het vak verdient op de walk of fame. En waarom zou je Birkenstock alleen in de zomer dragen? Dat dacht Birkenstock zelf ook. Dit najaar is de clog er ook in een heerlijk gevoerde variant, die je comfy en cozy de winter doorloodst.
Nieuwsgierig geworden naar onze collectie, neem snel een kijkje bij onze Birkenstock slippers en sandalen. Dan kun jij je deze zomer aansluiten bij de Birkenstock-trend. Vóór 23:00 besteld, betekent in de meeste gevallen de volgende dag in huis.