Voetklachten in de winter

Dat de winter is aangebroken hebben we allemaal gemerkt. De gure kou kan ervoor zorgen dat je last krijgt van koude voeten, kramp in je voet, blaren of wintertenen. En dat is zeker geen pretje! Gelukkig zijn er wel acties te ondernemen om deze voetklachten te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Daarom hebben we voor je op een rijtje gezet wat je kan doen tegen verschillende voetklachten. Lees gauw verder, want dan weet je hoe je goed de winter doorkomt!

Voetklachten in de winter zijn:

  1. Wintertenen
  2. Koude voeten
  3. Kramp in voeten
  4. Blaren

Wintertenen

Wintertenen, perniones of tintelende voeten zijn het resultaat van bloedvaten die samentrekken bij kou. Bij terugkeer naar de warmte verwijden de bloedvaten zich weer, maar niet zonder slag of stoot. Het plotselinge uitzetten van de bloedvaten kan leiden tot ontstekingen, gepaard gaande met die typische paarse tint die wintertenen zo herkenbaar maakt. Deze reactie is een overlevingsmechanisme van het lichaam om de kern warmte te behouden. Echter, in de moderne wereld, waar koude tenen geen levensbedreigende situatie zijn, ervaren we het eerder als een ongemakkelijke bijwerking van de winter.

Wat te doen tegen wintertenen

Maar wat kun je doen om van dit ongemak af te komen? Het beste is om te investeren in warme schoenen en dikke sokken. Hierdoor worden je voeten minder snel koud. Daarnaast is het belangrijk om goed te blijven bewegen, hiermee stimuleer je de bloedcirculatie. Als de kou toch toeslaat, probeer je voeten dan geleidelijk weer op kamertemperatuur te brengen. Ook een warm voetenbad kan wonderen verrichten, maar vermijd te heet water om irritatie te voorkomen. Als je voeten namelijk van heel koud naar heel warm gaan trekken je bloedvaten samen.

Voetklachten in de winter 1

Koude voeten

Koude voeten in bed zijn als een winterse nachtmerrie. Maar wat zijn de oorzaken van koude voeten? Het kan te maken hebben met een slechte doorbloeding, zweetvoeten, knellende schoenen of simpelweg pech.

Wat te doen tegen koude voeten

Gelukkig zijn er wel oplossingen voor dit vervelende probleem. Zo kunnen wollen sokken helpen om je voeten op te warmen. Ook regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je voeten minder snel koud worden. Daarnaast is investeren in isolerende schoenen een passende oplossing. Trakteer jezelf op een warme voetmassage als ultieme ontspanning voor het slapengaan. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en zullen je voeten een aangename warmte ervaren. Een rustgevend voetenbad is ook een goede optie. Voeg wat essentiële oliën toe aan het warme water en geniet van een heerlijk warm voetenbadje dat niet alleen de kou verdrijft, maar ook de stress van de dag.

Voetklachten in de winter 3

Kramp in voeten

Meestal is overbelasting de boosdoener van kramp in de voeten. Dit kan optreden na intensieve activiteiten, zoals een lange wandeling of hardloopsessie. Een andere boosdoener kan het dragen van ongeschikte schoenen zijn. Schoenen die te smal, te plat of te hoog zijn, kunnen ervoor zorgen dat je voetspieren belast worden, wat kan leiden tot kramp.

Wat te doen tegen kramp in voeten

Om kramp in de voeten te voorkomen is het belangrijk dat je goed luistert naar je voeten. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is belangrijk dat je schoenen draagt die lekker zitten en je voeten goed ondersteunen. Bouw langzaam op als je intensieve activiteiten wilt doen, zodat je voeten niet overbelast raken en neem af en toe een pauze om je voeten even te laten rusten. Probeer ook af en toe wat stretchoefeningen te doen. Zo blijven je spieren soepel en voorkom je dat ze vast komen te zitten in rare posities.

Blaren

Blaren zijn vervelende problemen. Of je nu door de sneeuw banjert of deelneemt aan winterse activiteiten, blaren kunnen als vervelende bezoekers je plannen dwarsbomen. Wrijving is vaak de belangrijkste boosdoener. Als je voeten vaak over elkaar of tegen de binnenkant van je schoenen wrijven, ontstaat er irritatie die kan leiden tot blaren. Andere oorzaken zijn vocht en ongeschikte schoenen. Natte voeten kunnen natuurlijk voorkomen tijdens winterse activiteiten met sneeuw en ijs, hierdoor wordt de wrijving verhoogd en krijg je sneller last van blaren. Daarnaast kan het dragen van knellende, te losse of oningelopen schoenen de kans op blaarvorming vergroten, waardoor zelfs de meest winterse avonturen kunnen veranderen in een marteling voor je voeten.

Oplossingen voor blaren

Maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Er zijn handige manieren om blaren te vermijden. Draag schoenen die lekker zitten en niet te strak zijn, zo voorkom je wrijving. Kies vochtregulerende sokken om je voeten droog te houden en blaren geen kans te geven. Zorg ervoor dat nieuwe schoenen goed zijn ingelopen voordat je op avontuur gaat, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Nog een andere handige tip zijn pleisters, ze kunnen helpen tegen blaren, plak deze op de plekken waar je last hebt, zo kan er geen wrijving ontstaan. Heb je het ontstaan van een blaar toch niet kunnen voorkomen? Breng dan een blarenpleister aan, in het geval dat de blaar nog klein is en waar je nog niet zoveel last van hebt. Prik een grote blaar alleen door als je er niet meer door kunt lopen. Zorg ervoor dat je de blaar en de blarenprikker hebt ontsmet, zo voorkom je infecties. Druk het vocht vervolgens voorzichtig uit de blaar en plak deze af met een steriel gaasje.