Nooit meer last van zweetvoeten!

We hebben er ongetwijfeld allemaal weleens last van: zweetvoeten. De één wat meer dan de ander, maar het is hoe dan ook handig om te weten wat je hieraan kan doen.

Zweetvoeten komen vooral voor tijdens de warme maanden, met name de lente en de zomer. Maar als je hier erg veel last van hebt, kan het voorkomen dat je het ook tijdens de koude seizoenen met zweetvoeten loopt. Hoe dan ook het is fijn te weten wat je hier aan te doen is.

  1. Zweetvoeten
  • Stinkvoeten
  1. Wat te doen tegen zweetvoeten
  • Voeten wassen
  • Sokken tegen zweetvoeten
  1. De juiste schoenen tegen zweetvoeten
  • Leren schoenen
  • Canvas schoenen
  • Afwisseling
  1. Middel tegen zweetvoeten

Zweetvoeten

Iedereen heeft er wel eens last van: zweetvoeten. Na het sporten of op een warme dag en dat is niet zo gek als je je bedenkt dat er maar liefst 250.000 zweetkliertjes op je voeten zitten. Gemiddeld verlies je zo’n 0,25 liter vocht via je voeten per dag. Heb je last van overmatige transpiratie dan kan dit zelfs nog meer zijn. Symptomen van zweetvoeten zijn:

  • Transpireren
  • Onaangename geur
  • Weke en bleke voeten
  • Koude voeten

Koude voeten? Ja dat lees je goed. Wanneer je erg zweet, worden je voeten juist kouder, het is immers een reactie van je lichaam om af te koelen. Koude voeten als gevolg van zweten komt met name in de winter vaker voor, want een vochtige omgeving en kou versterken elkaar. Naast het feit dat de meeste mensen zich schamen voor hun zweetvoeten kan het ook vervelende gevolgen hebben. Het kan namelijk andere voetklachten als voetschimmel veroorzaken. Door de weke huid kunnen zweetvoeten ook blaren en pijn veroorzaken.

Stinkvoeten

Waar we ons vooral om schamen bij zweetvoeten is de geur, maar wist je dat zweet op zichzelf geen geur heeft? Pas wanneer er bacteriën bij komen gaat zweet stinken en laat een vochtige, donkere omgeving nou net zijn waar bacteriën perfect gedijen. De combinatie van zweet en bacteriën veroorzaakt de onaangename geur die we allemaal willen voorkomen. En dit is gelukkig iets wat we bij de bron kunnen aanpakken.

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Om zweetvoeten en/of te voorkomen kun je een aantal dingen opnemen in je routine die er voor zorgen dat de geur veroorzakende bacteriën minder kans hebben. Naast hygiëne kan de schoenkeuze hier ook een handje bij helpen. Lees snel al onze tips.

Voeten wassen

Om het aantal bacteriën alvast te verminderen is het van belang dat je je voeten schoon houdt. Uiteraard doen we dit als we onder de douche staan, maar een voetenbadje kun je iets meer naar je hand…voet zetten om de gewenste resultaten te krijgen. Dit kun je het beste doen met lauw water en een antibacteriële zeep. Je kunt ook een scrub gebruiken, maar doe dit niet te vaak, 1 keer per week is voldoende. Een scrub helpt in het verwijderen van dode huiscellen die op hun beurt bacteriën weer voeden, maar het zout of suiker in de scrub kan bij te veel gebruik je huid beschadigen. Was je voeten iedere dag en als het kan zelfs twee keer wanneer je erge last hebt van zweetvoeten.

Tip! Heb je geen antibacteriële zeep in huis, maar ben je wel een echte theeleut. Doe 3 tot 4 zakjes zwarte thee in het badje. Zwarte thee vermindert ook de groet van bacteriën en vernauwt de poriën. Dit kan ook met een scheutje azijn of zelfs mondwater.

Na het wassen kun je de voeten insmeren met een anti-transpirant crème.

Sokken tegen zweetvoeten

Voor sandalen en slippers in de zomer zal dit geen oplossing zijn, maar sokken kunnen ook helpen om je schoenen frisser te houden. Je sokken kun je makkelijk wisselen voor een schoon paar, waardoor je voorkomt dat je klamme en misschien al ruikende sokken nog meer geur gaan afgeven. Een fris paartje sokken voelt daarnaast ook fijner en heb je minder snel last van wrijving. Ook komt door het wisselen van je sokken het opgenomen vocht niet nog verder in je schoenen, waardoor je ook je schoenen frisser houdt. Draag alleen katoenen of wollen sokken en geen sokken van polyester, dit materiaal warmt je voeten alleen maar op. Katoenen sokken vind je ook in onze Nelson-collectie.

Schoenen tegen zweetvoeten

Zweetvoeten kunnen versterkt worden wanneer je niet de juiste schoenen draagt. Synthetische materialen en imitatieleer laten geen lucht door en helpen hierdoor juist bij het creëren van een bacterie vriendelijke omgeving. En dat willen we juist niet. Dus let bij het kopen van een paar schoenen op het materiaal.

Leren schoenen

Leer is hiervoor de beste keuze. Dit natuurlijke materiaal heeft een goede ademende werking wat ervoor zorgt dar de voeten minder warm worden en dus minder snel zullen gaan zweten. Zeker wanneer de voering is gemaakt van leer. Populaire merken als Gabor, Maruti, Fred de la Bretoniere, Shabbies Amsterdam en Dr. Martens hebben in veel gevallen een volledig leren schoen.

Canvas schoenen

Daarnaast is textiel of katoen ook een goede optie. Met name canvas, wat gemaakt is van katoen is zeker in de zomer een goede keuze. Dus Converse fans kunnen hun hart ophalen. Ook de stoere veterboots van Palladium en all-time favourite espadrilles van TOMS voldoen aan de eisen met hun biologisch canvas uppers.

Schoenen afwisselen

Maar hoe goed je de keuze van schoen ook maakt, het belangrijkste is dat je de schoenen afwisselt. Het zweet wat je voeten produceren op een dag moet verwerkt worden door de schoenen. Draag je ze iedere dag dan hebben je schoenen hier geen tijd voor en hoopt het vocht zich op, wat wederom bacteriën helpt hun territorium uit te breiden. Ja hun expansiedrift moet snel de kop in gedrukt worden! Dus wissel je schoenen af en laat ze zeker een dag rusten voor je ze weer aan doet, en als je net als de gemiddelde vrouw 22 paar schoenen in de kast hebt staan, kun je dit best een dagje verlengen om je schoenen goed te laten drogen.

Tip! Veel schoenen hebben tegenwoordig een uitneembaar voetbed. Haal dit voetbed eruit, hierdoor heb je een betere ventilatie in je schoenen.

Middel tegen zweetvoeten en geurtjes

Heb je alles volgens de regeltjes gedaan en heb je nog last van stinkende voeten, dan zijn er nog een aantal middeltjes die helpen met het voorkomen van geurtjes.

Voetendeo

Er zijn verschillende voetendeo’s te vinden op de markt met ieder hun eigen recept. Natuurlijk kun je kiezen voor een deo met een lekker geurtje, dat is immers waar je naar op zoek bent. Maar een voetendeo met een anti-transpirant effect zal meer helpen. Spray de deo ’s ochtends op je voeten en geef het even de tijd om op te drogen. Sommige deo’s vormen namelijk een laagje over de voet die tevens wrijving tegen gaat.

Schoenendeo

Ja, ook voor je schoenen bestaan er deo’s. Deze hebben vaak een antibacteriële- en geur dodende werking. Aan het einde van de dag, wanneer je je schoenen uitdoet, spray je deze deo in je schoenen en laat het zijn werk doen.

Koffiebonen tegen de geur

Een ander geur neutraliserend middeltje is koffie. Ja, dat lees je goed. Koffie heeft een uitstekend geur neutraliserende werking, dus heb je geen schoendeo in huis, maar koffie. Doe een beetje koffie (bonen of poeder) in een netje of theezakje(te koop bij de toko) en stop dit in je schoenen. Na een paar uur zul je merken dat de stinkende geur weg is.

Inlegzolen

Om geurtjes te neutraliseren zijn er ook inlegzolen die behandeld zijn met bijvoorbeeld geactiveerde houtskool. Dit goedje heeft net als koffie een uitstekende neutraliserende werking wat geurtjes uit de schoen haalt. Daarnaast kunnen textielen zooltjes ook met de hand gewassen worden, waardoor je ook de geur uit de schoenen haalt.

Als we nu niet genoeg tips hebben gegeven om je voeten en schoenen fris te houden, dan weten we het ook niet meer. Dus je hoeft je niet langer te schamen voor je voeten, want je hebt nu alle know how’s tot je beschikking om ze schoon en fris te houden. En heb je nog geen 22 paar in de kast en is er dus ruimte voor uitbreiding, kijk dan bij ons brede assortiment sneakers, sandalen, boots en slippers van jouw favorieten merken. Al jouw favorieten vind je bij Nelson: New Balance, Skechers, Vans, Birkenstock, HOFF en nog veel meer!