We hebben er ongetwijfeld allemaal weleens last van: zweetvoeten in schoenen. De één wat meer dan de ander, maar het is hoe dan ook handig om te weten wat je hieraan kan doen. Waarschijnlijk ervaar je dit probleem meer bij hogere temperaturen, maar als je er erg veel last van hebt kan het zelfs ook in de koude seizoenen een probleem zijn. Welk weer, dag of seizoen het nou is, op een paar zweetvoeten zit je sowieso nooit te wachten. Maar wat kan je hier dan tegen doen? Lees gauw verder!
- Oorzaak van zweetvoeten
- Symptomen om zweetvoeten te herkennen
- Behandeling van zweetvoeten: voeten wassen, de juiste materialen, gebruik een voetdeodorant en voetenbadjes
Oorzaak van zweetvoeten
Wist je al dat zweet geurloos is? Ja zeker, je leest het goed! Maar waar komt die onaangename geur dan vandaan? Dit ontstaat door een combinatie van zweet, niet-ventilerend materiaal schoenen en huidschilfers. Deze drie combineren met elkaar de ideale plek voor het vormen van bacteriën. En je raadt het al: de bacteriën zijn de uiteindelijke boosdoeners als het gaat om die vervelende geur. Het ontstaan van zweetvoeten is niet voor iedereen hetzelfde. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door lichamelijke problemen, zoals diabetes, maar ook simpelweg door het dragen van verkeerde schoenen of sokken. Voordat je dit probleem tegen kan gaan, is het van belang te achterhalen welke oorzaak zweetvoeten als gevolg hebben.
Symptomen om zweetvoeten te herkennen
Het herkennen van zweetvoeten kan worden gedaan aan de hand van meerdere symptomen. De belangrijkste, en daarmee meest voorkomende symptomen, zijn het overmatig transpireren, een vervelende en onaangename geur, een weke en bleke huid, pijnlijke voeten met een branderig gevoel en koude voeten (dit doet zich met name voor in de winter). Als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, is de kans dus groot dat je last hebt van zweetvoeten.
Behandeling van zweetvoeten
Voeten wassen
Een vrij simpele, maar toch vaak vergeten handeling: het afdrogen van je voeten nadat je ze hebt gewassen. Zorg ervoor dat je je voeten goed afdroogt (en dan vooral tussen je tenen!). Trek hierna droge en schone sokken aan van wol of katoen. Deze materialen zullen het overmatige vocht goed opnemen.
De juiste materialen
Als je last hebt van zweetvoeten kan je het beste voor schoenen gaan die van leer zijn. Het ademend vermogen van leer zorgt voor een goede vocht- en warmteregulatie. En wat heeft dit te maken met zweetvoeten? Nou, je voeten blijven op een aangename temperatuur waardoor je minder gaat zweten. Naast leer kan je ook gaan voor textiel. Textiel heeft namelijk vaak een goede vocht absorberende werking, waardoor het vocht zich niet opstapelt. Welk materiaal je vooral niet moet dragen als je last hebt van zweetvoeten, is synthetisch materiaal. Merken zoals Ecco, Timberland en Birkenstock hebben schoenen in hun collectie die perfect zijn als je last hebt van zweetvoeten.
Gebruik een voetdeodorant
Met deodorant ben je natuurlijk al bekend, maar heb je ook weleens deodorant voor je voeten gebruikt? Dit is natuurlijk een ideale oplossing als je last hebt van zweetvoeten. Het is hetzelfde idee als deodorant die je gebruikt voor onder je oksels, alleen hebben je voeten net iets meer nodig van de stof aluminiumchloride. En nee, dan moet je de deo niet op je voeten spuiten, maar in je schoenen! De Shoe Deo van Bama is perfect om te gebruiken. Deze deodorant dood ook alle bacteriën, waardoor er absoluut geen nare geurtjes in je schoenen overblijven! Naast de schoenen deo, kan je ook nog talkpoeder of zinkzalf op je voeten gebruiken. Soms is dit al voldoende om het overtollige vocht te absorberen.
Voetenbadjes
Pak de eerstvolgende keer dat je dat waterkoker aanzet er maar wat extra theezakjes bij! Waarom? Thee is niet alleen lekker om te drinken, maar kan daarnaast ook wonderen doen om het overmatig transpireren tegen te gaan. Maak een lauwwarm voetenbadje en voeg hier vier zakjes zwarte thee aan toe. Ja, dus wel echt zwarte thee, want deze thee zorgt voor minder bacteriegroei en vernauwt je poriën. Toevallig geen zwarte thee in huis maar wel azijn? Dan kan je ook een azijnbadje klaarmaken. De zure omgeving van azijn zorgt ervoor dat de bacteriën het niet overleven. Meng een halve kop azijn met zes kopjes warm water en laat je voeten hier vervolgens in weken. Je zal wel denken: ‘Dan ruiken me voeten niet naar zweet, maar naar azijn!’. Klopt, dus was daarna je voeten af met een zachte, antibacteriële zeep.
Door gebruik te maken van deze tips ga je met een goed en gerust gevoel de zomer door, en hoef je je geen zorgen meer te maken over zweetvoeten! Benieuwd naar alle schoenen uit onze collectie en verzorgingsproducten? Neem een kijkje op Nelson.nl of breng een bezoekje aan één van onze winkels!