Duurzaamheid, eco-vriendelijk, milieubewust: vandaag de dag kunnen we er niet meer omheen. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan een groenere toekomst, maar hoe doe je dit met schoenen.
Duurzaam en verantwoord leven wordt steeds belangrijker en is inmiddels bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook de mode-industrie zet zich hard in om haar stempel op het milieu zo 'groen' mogelijk te maken, want ook hier is duurzaamheid aan de orde van de dag. Maar wat valt er allemaal onder duurzaam, moeten we direct denken in vegand termen of is dit begrip breder dan we denken. In deze blog laten wij je daarom zien hoe jij de meest duurzame schoenkeuze maakt!
- Wat is duurzaamheid?
- Duurzame initiatieven
- Duurzame materialen
- Verantwoord leer
- Gerecycled textiel
- Milieuvriendelijke kurk
- Natuurlijk rubber
- Biologische afbreekbaar EVA-schuim
Wat is duurzaamheid?
De meest gebruikte en meeste dekkende definitie van duurzaamheid is:
Een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen’.
Deze omschrijving is precies waarom duurzaamheid de laatste jaren steeds belangrijker is geworden. Sinds de Industriële Revolutie eind 18e en 19e eeuw, heeft de mensheid al aardig wat van deze mooie planeet vernietigd: bossen zijn gekapt, velden uitgeput, vervuiling en ecosystemen zijn onherstelbaar aangetast, allemaal voor onze eigen welzijn. Dit krijgen wij niet meer terug, maar om dit een halt toe te roepen moet er iets gebeuren! En dit is de reden waarom duurzaamheid de laatste jaren weer een opleving heeft gekregen. We moeten milieubewuster worden: koop organische groenten en fruit, eet wat minder vlees, allemaal manieren hoe we deze wereld aan onze kinderen kunnen doorgeven. Ook bij de productie van schoenen wordt er door de jaren heen steeds meer verduurzaamd.
Duurzame initiatieven: Timberland en Reef
Er zijn een aantal merken die in het verleden al initiatieven zijn gestart voor het behoud van de natuur. Eén van de bekendste merken hierin is Timberland. Bomen planten, oceaan afval omzetten naar werkbaar textiel, etc. Het is niet zo gek dat hun slogan is: Nature needs Heroes. En deze heroes zijn jij en ik, dus go beyond. Verbeter de wereld, begin bij jezelf...of je schoenen. In 2010 nomineerde Greenpeace Timberland zelfs voor een vermelding voor het combineren van mode met een ecologische duurzame visie. Een ander merk wat onderzoek doet naar het behoud van de natuur is slippermerk Reef. Zoals de naam al laat doorschemeren proberen zij met hun onderzoeksinitiatieven de koraalriffen op Aarde te behouden. Deze uitgestrekte ecosystemen worden jaarlijks vernield door onoplettende (en asociale) toeristen, die het niet kunnen laten koraal mee te nemen naar huis. Ook door intensieve visserij en vervuiling komen deze onderzeese wonderen in gevaar.
Verantwoord leer met de Leather Working Group
Vaak wordt gedacht dat leer per definitie geen duurzaam product is, omdat het een dierlijk product is. Veel leer wat gebruikt wordt, is restafval van de vleesindustrie, er worden dus geen dieren geslacht met als doel het produceren van schoenen. Steeds meer merken sluiten zich aan bij de Leather Working Group, een organisatie die toezicht houd op de strenge milieuwetten bij aangesloten leerlooierijen die duurzame productiemethodes aanhouden. Zo weten schoenen producenten dat zij werken met verantwoord geproduceerde grondstoffen. Daarnaast is leer een zeer stevig materiaal wat met de juiste verzorging héél lang mee kan gaan. Ook is het materiaal biologisch afbreekbaar in tegenstelling tot imitatieleer of andere synthetische materialen, wat in principe in een vorm van plastic is. Merken die aangesloten zijn bij de LWG zijn Timberland, Panama Jack en Vagabond Shoemakers.
Gerecycled Textiel
Hiervoor wordt er steeds meer gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, zoals PET flessen en oceaanplastic. Dit zien we veel bij bijvoorbeeld Timberland’s ReBOTL-materiaal. Met het ReBOTL-project zet Timberland plastic uit de oceanen om in bruikbaar textiel en gebruikt dit voor bovenmaterialen, voeringen en voetbedden. Het voordeel? Textielstof van gerecycled materiaal is extra stevig, en extra duurzaam omdat er op deze manier ook plastic afval uit de oceaan beetje bij beetje verdwijnt. Maar ook biologisch katoen is super eco-friendly. Dit zorgt namelijk voor minder CO2 uitstoot en waterverspilling. Door regeneratieve landbouw te bedrijven worden plantage niet uitgeput en kan er langer op verbouwd worden. Ook voor de boeren op de plantages zorgt biologische katoenproductie voor betere arbeidsomstandigheden. De TOMS espadrilles zijn een voorbeeld van het gebruik van biologisch katoen. Ook de canvas veterboots van Palladium gebruiken biologisch katoen en verkleinen zo hun ecologische voetafdruk.
Milieuvriendelijk Kurk
Kurk wordt voornamelijk gebuikt in zolen van schoenen. Kurk wordt verkregen uit de schors van de kurkeik en is 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en recyclebaar. Daarnaast is kurk zeer schokabsorberend en veerkrachtig, waardoor schoenen met een kurken zool erg comfortabel lopen. Eén van de bekendste gebruiken van kurken zolen is natuurlijk Birkenstock.
Natuurlijk Rubber
Ook rubber kan zeer duurzaam zijn. Denk aan het recyclen ervan of aan rubber afkomstig van plantages die op een verantwoorde manier met grondbeheer omgaan. Ook bestaat er natuurrubber, dat wordt verkregen uit het sap van de zogeheten 'rubberbomen'. Deze methode is duurzaam omdat de boom hernieuwbaar is. Doordat rubber niet makkelijk slijt, gaan je schoenen met een rubberen zool dus ook extra lang mee. Een merk dat gebruik maakt van natuurlijk rubber is het Nederlandse merk Bergstein, van de kleurige regenlaarsjes.
Biologisch afbreekbaar EVA-Schuim
Vooral bij sneakers is de binnenzool gemaakt van comfortabel schuim. Dit geeft een fijne pasvorm en goede demping.Tegenwoordig kan dit ook worden gemaakt op basis van suikerriet, zoals bij de GreenStride tussenzolen en voetbedden van Timberland. De suikerriet zolen zijn een van de meest innovatieve en milieubewuste uitvindingen op modegebied van dit moment. De schuimzolen op basis van suikerriet dragen namelijk niet bij aan ontbossing van regenwouden, en maken het lopen zeer comfortabel. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar!
Vegan schoenen vs. leer
En dan nu de HAM vraag waar menig mens vast al eens over heeft nagedacht. Is een vegan schoen milieubewuster dan een leren schoen. In my humble opinion, feel free to disagree, nee, het is niet milieubewuster. Het is uiteraard op zijn eigen manier milieubewust, maar zoals we al lazen is leer weldegelijk duurzaam wanneer het op verantwoorde wijze geproduceerd is. Het is stevig, gaat lang mee én is biologisch afbreekbaar. Vegan schoenen zijn vaak (uiteraard niet altijd: een katoenen schoen kan ook vegan zijn en is ook gemaakt van natuurlijke materialen) gemaakt van synthetische materialen die het leer moeten vervangen. Wat je dus uiteindelijk aan je voeten hebt is een schoen die minder sterk is, sneller kapot gaat en niet biologisch afbreekbaar is. Dus wees bewust wanneer je vegan schoenen koopt, de ene schoen leent hier zich beter voor dan de ander! Vegan zijn, is voor veel mensen a way of life die buiten de mode veel groter is. Merken die bekend staan om hun aandeel vegan schoenen zijn bijvoorbeeld: Buffalo en Skechers
Ben jij overtuigd en wil je jouw steentje bijdragen? We hebben steeds meer duurzame schoenen in onze collectie. Neem eens een kijkje op onze duurzaamheidspagina en kies jouw perfecte, duurzame paar!